hits

VI ER DØMT ALLEREDE FØR VI HAR GJORT NOE GALT... JEG ER SKUFFET...

Alt jeg får til svar er "mhm, åja, jaha, okei..." så fort sannheten kommer frem...

Jeg vet ikke om det bare er jeg som innbiller meg det eller om det er flere som har lagt merke til akkurat dette når du er for eksempel på et jobbintervju. Jeg trodde først at det bare var tilfeldig fordi det kunne vært en annen grunn til at jeg ikke fikk jobben, men så la jeg merke til at så fort jeg nevnte at jeg hadde Tourettes endret de brått kroppsspråk og tone fall... det virket som at de brått ikke var så interesserte lengre. 
Så da har jeg et spørsmål til alle arbeidsgivere der ute, hva er problemet med at en ansatt har en slik diagnose? De fleste jeg har snakket med når jeg spør "vet du hva tourettes er?" har svart "ja, er ikke det sånn at du banner og kaster ting da?". Jeg kjenner jeg blir små forbanna over at de kan feie alle over en kam når det gjelder dette.. det er jo bare et tydelig tegn på at det ikke er utbredt nok og ikke nok informert rundt om kring! Dette er noe som må komme ut fult i lyset snart, det er på tide! 

Tourettes er ikke bare banning og kasting av ting, det er så utrolig forskjellig fra person til person, det er enklere sagt at man har ufrivillige bevegelser og lyder. Men dette er oftest mest ekstremt på barn under 18, noen sliter også en del med synlige tics i eldre alder men for noen forsvinner litt av det synlige og det blir mer usynlig. 
Det er så forskjellig, så det blir feil å si at sånn og sånn er det, for nei, det er ikke sånn og sånn! Akkurat som at alle mennesker på denne jorda er forskjellige både utseendemessig og hva slags meninger man har, så er også alle diagnoser og sykdommer forskjellige ut ifra hvem som bærer på dette. Alle reagerer forskjellig på en forkjølelse, alle reagerer forskjellig! Så hvorfor prøver da mange arbeidsgivere å finne den "perfekte" til jobben når det egentlig ikke finnes noen perfekt? Det er ikke tilfeldigvis en som er super perfekt til en jobb, de kan kanskje bli perfekte til stillingene etter mye erfaring fra å jobbe der, men ingen starter perfekte. Selv om du har jobbet et annet sted som selger de samme tingene eller har samme utgangspunkt i jobben så vil du fortsatt finne ut at du lærer noe nytt fordi arbeidsplassen er ny! 
Jeg vil også fortelle og få det klart fram at selv om man har Tourettes, ADHD, OCD, osv osv, så er det så utrolig mye vi som er "annerledes" klarer, det er også mange ting vi faktisk til tider kan klare bedre enn de som er "normale". 
Et eksempel på dette er tålmodighet, mange med Tourettes har en utrolig tålmodighet, og dette fikk jeg erfart mange ganger i barndommen. På skolen skjedde det ofte at mange av elevene ble utålmodige til å bli ferdig med en oppgave så de bare rushet gjennom den, jeg hadde den tanken om at jeg MÅTTE ha det perfekt så jeg kunne ikke gi meg før det var sånn jeg ville ha det, så jeg kunne ofte sitte mye lengre enn de andre barna og gjøre en oppgave. Hvis jeg valgte å bryte ut av rutinen eller mønstre mitt og rushet meg gjennom kunne jeg gå hele dagen med dårlig magefølelse om at noe galt ville skje og jeg fikk dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde gitt alt for å klare dette. 


Poenget mitt er at ofte er det positivt å ha en som har Tourettes, ADHD eller OCD på en arbeidsplass, da kan du si med sikkerhet at jobben blir gjort ordentlig, selv om det kan ta bittelitt lengre tid enn vanlig, men da slipper du å gjøre den om igjen. 
Vi er i stand til å gjøre like "normale" ting som alle andre, så hvorfor skal dette ha noen påvirkning på hvordan jeg utfører en jobb? 
Jeg har alltid villet være ærlig på et intervju, for jeg mener at det er viktig å vise arbeidsgiveren at han/hun kan ha tillit til den personen de ansetter, og det at jeg deler en veldig personlig ting om meg selv burde fortelle dem at jeg er en ærlig person og at de kan stole på meg.. men da tok jeg visst grundig feil, noe som skuffer meg over den norske befolkning. For det er helt vanlig folk som gjør dette her, vanlige norske statsborgere som stenger ute de som blir sett på som annerledes og spesielle, og det skuffer meg. 
Jeg er også skuffet over den norske stat som ikke har vært flinke nok til å følge opp og informere flere om dette, det er så mye mer de kunne gjort for å få fram hva dette innebærer slik at vi hadde sluppet å slite som vi gjør den dag i dag. 

Jeg vil få fram dette for det kan hjelpe de som kommer etter meg, alle de barna som starer på skolen og det er garantert flere av de som har enten Tourettes, ADHD eller OSD, eller andre diagnoser som gir dem en utfordring i hverdagen. Mitt ønske er at dette skal bli mer "normalt" slik at det til slutt blir at ingen bryr seg om at noen brått ticser litt offentlig. Ting har blitt snudd helt på hodet den siste tiden, og jeg har så utrolig mye jeg vil få frem men da blir det veldig mye tekst så jeg skal få inn resten i flere mindre innlegg. 
Jeg håpe flere tenker seg om neste gang før de dømmer noen!
Dere skulle bare visst hva vi er i stand til å klare når vi først har bestemt oss for det, så ikke døm oss for noe du ikke engang selv vet hva er!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Linn-Beate Minge

Linn-Beate Minge

22, Halden

Godt blandet! Min hverdag med Tourettes og andre utfordringer på slep.

Kategorier

Arkiv